Loading...

Actief – Friese tjalk

“Wat is er nou mooier dan als pas getrouwde avonturiers ons leven aan boord van dit schip samen te beginnen?” De eigenaars van de Friese tjalk ‘Actief’ kunnen zich niks beters wensen. Eigenlijk hadden ze nooit plannen om op een schip te gaan wonen, maar toen ze de ‘Actief’ zagen waren ze direct verkocht.

Een schattig, kleurrijk schip met een stoer, sportief karakter – zo omschrijven ze hun tjalk. En zo gek is dat niet als je weet dat op de ‘Actief’ maar liefst 186 vierkante meter zeil staat! De ‘Actief’ heeft als beroepsschip altijd één eigenaar gehad: de heer Sandburg. Hij liet het schip bouwen in 1926 en verkocht het in 1978. Toen had het schip geen mast meer en werd het ingericht als een eenvoudige woonboot.

In 2005 is de ‘Actief’ opnieuw getuigd. Wonen op een schip in het Maritiem District is volgens de eigenaars geweldig: “Elke dag een vakantiegevoel.” Wensen hebben ze nog wel: een lange tocht met hun ‘Actief’. Waarheen? Dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. “Waar de wind ons brengt.” Je bent tenslotte avonturier of niet.

Dit schip is privé-eigendom en niet vrij toegankelijk.

Technische Informatie

Type

Type: Friese tjalk

Maten

Lengte x breedte: 21,82 x 4,11 meter

.

Werf

Werf: Scheepswerf Wolthuis, Sappemeer

Laadvermogen

Laadvermogen: 60 ton

Bouwjaar

Bouwjaar: 1926

Motor

Motor: DAF 575